Monedele, amintiri din calatorii


Te-ai gandit vreodata sa aduci cu tine din calatorii ceva mai neconventional? Chiar daca aparent suna plictisitor, colectiile de monede pot deveni foarte interesante daca ai putina cultura, curiozitate si/sau spirit de observatie. Bucatelele astea mici de metal sunt valoroase macar din punct de vedere sentimental. Felul in care sunt modelate au ceva din spiritul tarii vizitate sau din istorie, in functie de vechime.

Moneda euro

Chiar daca euro este moneda oficiala in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, pe verso (partea opusa unde scrie valoarea) sunt imagini diferite, in functie de tara de provenienta a banutului. Prin urmare, un euro din Italia este putin diferit fata de unul din Portugalia, spre exemplu. Pe langa faptul ca drumurile strict in UE nu sunt plictisitoare in privinta monedelor, mai poti incerca sa intuiesti ce natie era primul om care a avut acea moneda si pe unde a circulat ea.

Monede vechi sau exotice

O moneda dintr-o tara exotica nu e ceva ce gasesti in fiecare zi. In schimb, daca esti sociabila, poti face rost de ea destul de usor. Orice strain se va simti foarte mandru ca esti interesata de tara lui, chiar daca totul se reduce la a-i cere o moneda pentru a-ti completa colectia. Cat despre cele vechi, le poti gasi la diverse targuri si, cel putin in Romania, sunt ieftine.

Criterii de apreciere a valorii

Daca ajungi printr-un targ si vrei sa negociezi pretul unei monede, poti aduce argumente legate de starea de deteriorare, vechimea si raritatea ei. La noi in tara, preturile de care am auzit variau intre 10 si 50 de lei. Repet, preturile astea sunt auzite de la niste colectionari amatori, nu am studiat piata.

Cum poti face rost de ele

Stiu ca am mai scris despre modalitati de a face rost de ele, dar vreau sa fac o sinteza. Asadar:

  • targuri de vechituri
  • prieteni straini (inclusiv receptionerul de la hotel)
  • pastreaza maruntisul de la magazin

Daca te-am facut curioasa, ai mai jos un slideshow pe tema asta

Semnat,

semnatura

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Monedele, amintiri din calatorii&8221;

  1. Cand eram mai mica aveam o colectie intreaga de monede, eram fascinata de ele, le priveam si imi inchipuiam ca vizitez acele locuri si stau de vorba cu oamenii de pe acele meleaguri 🙂 Cred ca le mai am pe undeva, puse bine 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s