La shopping de baterii


Fie ca vrei, fie ca nu, va veni o zi (daca nu a venit deja) cand trebuie sa schimbi bateria motocicletei. Daca ai mai facut asta, te descurci mai mult ca sigur. Dar daca nu, cea mai la indemana varianta e sa-ti suni amicii motociclisti. Sau poti sa citesti articolul asta si sa-ti faci cumparaturile singura si cu cap.

Cand trebuie schimbata

Am cautat in cartea tehnica si nu scrie ceva precis legat de cand ar trebui schimbata. Din experienta proprie stiu ca o baterie trebuie schimbata cand nu mai tine in ea minim 12 volti. Mai pe romaneste, cand mergi mult cu ea intr-o zi si peste doua zile nu-ti mai porneste decat impinsa. E simplu de verificat, cel putin daca ai bateria intr-un loc accesibil (sub sa, spre exemplu).

Scoti saua. Bateria o conectezi la o alta baterie, de motocicleta sau masina (nu e nevoie sa scoti afara niciuna). O mai poti conecta la un redresor, dar am inteles ca dureaza mult. Eu n-am incercat niciodata varianta asta, nu cunosc. Daca o conectezi la alta baterie, porneste motocicleta. Ideal ar fi sa pornesti si cealalta motocicleta/masina, sa nu ramana omul fara curent 😀 Astepti putin sa se incarce, apoi o deconectezi. La bornele ei conectezi firele unui voltmetru si masori tensiunea curentului.  Trebuie sa fie minim 12 volti. Daca e mai putin, bateria trebuie schimbata. Pe mine m-a tinut vreo 4 ani fosta baterie.

De care si de unde cumperi

Pe partea din fata a bateriei e scris un cod de forma LLLCL-LL. Acelasi cod trebuie sa apara si pe cea noua. Cat despre locul de unde s-o cumperi, pe langa siteuri, ia in considerare magazinele cu piese auto si pentru scutere. La urma urmei, marca si bateria sunt aceleasi, indiferent de unde le cumperi. Ca sa nu iti iei teapa si sa nu pierzi vremea cerand parerea celorlalti, cumpara una de aceeasi marca.

Cum sa faci sa tina mai mult

Ai citit vreodata ca iarna fie pornesti motocicleta la cateva zile, fie iei bateria in casa si o incarci primavara la redresor? Ei bine, asa sa faci.  Eu nu m-am atins de motocicleta vreo doua ierni la rand si primavara asta am impins-o la greu: la semafor, pe drum drept, in inima padurii, pe marginea drumului, la iesirea din benzinarie…Aveam grija unde o opream, s-o pot impinge cand urma sa plec. Si sa nu va bazati pe ceilalti participanti la trafic, ca ori nu exista, ori n-au chef sa ajute.

Semnat,

semnatura

Sursa foto initiala (cea care o vedeti e modificata)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s