Motorul in 4 timpi


Motorul cu ardere interna poate functiona in doi sau patru timpi. Acei timpi se refera la durata de efectuare a ciclului motor. Cu alte cuvinte, la motorul in patru timpi, cel despre care vom vorbi azi, au loc patru curse ale pistonului in durata de timp. Dar, inainte de a trece mai departe, sa definim niste notiuni esentiale.

Ciclul motor este format din procesele care se repeta periodic in fiecare cilindru. Despre ce procese este vorba, explic imediat.

Cursa pistonului se refera la distanta parcursa de piston de la PMI pana la PME. Mai simplu, distanta de la un capat la celalalt capat al cilindrului.

Acum ca am lamurit aceste notiuni, sa discutam despre timpii de functionare.
Timpul I: Admisiunea este procesul de umplere a cilindrului cu vapori de combustibil. Are loc pentru ca presiunea din interior este mai mica decat cea din exteriorul cilindrului. La randul ei, aceasta diferenta de presiune se creaza pentru ca pistonul se deplaseaza spre PME, adica spre exterior.

Timpul II: Compresia consta in cresterea presiunii din interior. Pentru aceasta, pistonul tinde sa ajunga la PMI (spre bujie). Vaporii de combustibil sunt comprimati, dar nu ies din cilindru deoarece cele doua valve sunt inchise.
Timpul III: Arderea si expansiunea
Atunci cand pistonul este in PMI, compresia vaporilor este maxima si intre electrozii bujiei se produce o scanteie electrica, apare aprinderea, apoi arderea. Pistonul se deplaseaza spre PME si presiunea din cilindru scade.

Timpul IV: Evacuarea consta in deschiderea supapei de evacuare, gazele arse ajung in teava de evacuare si presiunea din cilindru devine egala cu presiunea din atmosfera.

In cazul in care retineti mai bine informatia daca o vedeti, aveti mai jos o animatie. Daca aveti intrebari sau propuneri de subiecte, va invit sa le scrieti si o sa va raspund in cel mai scurt timp.

Semnat,
semnatura

Anunțuri

Un gând despre &8222;Motorul in 4 timpi&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s