Schitul Iezer, județul Vâlcea


Stimate cititoare ale acestui blog pe două roţi,

Sunt Laurenţiu Iancu şi scriu sub pseudonimul Ochiu Raţiunii, pe www.ochiuratiunii.ro. La invitaţia Andreei, vă propun să fiţi, împreună cu mine, turiste în România. În acest sens, vă voi propune o locaţie, sper, necunoscută vouă până azi.
Săptămâna trecută am pornit uşor pe Cheile Cheii. Uşor pentru că peisajul merita savurat, dar şi pentru că drumul era totuşi unul forestier, destinat mai degrabă unor motociclete de teren.

După câţiva kilometri de sălbăticie, de natură în stare pură, am ajuns la un schit… Schitul Iezer, un lăcaş de cult rătăcit în mijlocul sălbăticiei. Este un aşezământ de maici, care trăiesc într-o atmosferă calmă, de linişte deplină. O oază de linişte pentru noi, care trăim o viaţă agitată de oraş.

În imediata vecinătate a schitului Iezer curge râul Cheia, iar peisajul este unul de vis. Iar eu l-am văzut primăvara, înainte ca natura să revină la viaţă, cel puţin pe meleagurile acelea de munte. De altfel, nici pozele nu conţin prea multe semne de primăvară, şi par mai degrabă făcute toamna.
Schitul Iezer este aşezat într-o poieniţă, unde, în vechime, exista un iezer, de la care de altfel şi-a luat şi denumirea. Este înconjurat de munţi înalţi şi permite o singură cale de acces, pe defileul răului Cheia, pe unde am ajuns şi noi la el. Am auzit că ar exista şi un drum peste munte, cu plecare din Olăneşti, pe care însă nu l-am încercat. De altfel, Schitul Iezer este unul dintre cele mai izolate centre monahale din nordul Olteniei. După cum se spune în scurtul istoric al Schitului Iezer, primii săi ctitori sunt voievozii Radu I şi Mircea cel Bătrân.
Schitul vechi, în forma actuală, datează din anii în care Sfântul Antonie de la Iezer a fost monah, respectiv anii 1700… şi păstrează urmele trecerii timpului. Între anii 1909 şi 1912, pe vremea episcopului Ghenadie, schitul a fost restaurat, motiv pentru care şi astăzi se prezintă într-o stare foarte bună. Schitul a fost populat cu maici aduse de la Mănăstirea Sărăcineşti în 1946.


În cadrul schitului, în afara chiliilor şi construcţiei vechi, începând cu 1996 există şi o biserică nouă, mai mare. Când am fost noi acolo, în construcţia nouă din cadrul Schitului Iezer, am putut vizita moaştele Sfântului Antonie.
La vreo cincizeci de metri înapoi, spre intrarea în Cheile Cheii, puteţi identifica cu uşurinţă Izvorul Tămăduitor al Sfântului Antonie, un loc unde vă puteţi alina setea şi, pentru cei credincioşi, nu numai.Sper că v-am trezit curiozitatea şi, celor credincioşi, chiar mai mult. Moaştele sunt acolo şi pot fi vizitate, fără coadă, tot timpul anului. În plus, de la Schitul Iezer, se poate urca, pe un traseu montan de mică dificultate, la Peştera Sfântului Antonie de la Iezer.

Sper că v-a plăcut recomandarea mea şi că v-am furnizat o posibilă destinaţie pentru peregrinările voastre… şi, aşa cum spun mereu, a fi turiste în România este mai plăcut decât credeți. Deşi e posibil ca voi să ştiţi totuşi mai bine ca mine acest lucru… 😉

2 gânduri despre &8222;Schitul Iezer, județul Vâlcea&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s