Accident moto din punct de vedere medical (I)


Acest articol face parte din campania „MotoLady conduce preventiv!”

Pentru o motociclista, un accident este un necaz. Pentru un politist, accidentul este doar un motiv de a pleca pe teren. Dar pentru un medic, ce este un accident moto?

Depinde despre ce accident este vorba. Deocamdata sa aflam ce urmari poate ascunde unul grav. De unde? Dintr-un curs de medicina legala al domnului Dogaroiu, profesor universitar la Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

1. Traumatismul cranio-cerebral (TCC)
Prezent la 75% dintre cei care au murit in accidente rutiere, conform documentului Traumatismele cranio-cerebrale”, TCC-ul este denumirea stiintifica pentru lovitura la cap. Gravitatea ei este calculata in functie de scara lui Glasglow.

Tipuri de TCC

Contuzia cerebrala este un traumatism aparent usor, dar insotit de pierderea cunostientei pe o durata scurta de timp.

Dilacelarea cerebrala este leziunea produsa de mecanisme de accelerare-decelerare. Ea poate afecta fibrele prin care comunica neuronii (injurie axonala difuza) si, in forma grava, are urmari ireversibile.

2. Traumatismul vertebro-medular (TVM) se refera la fracturile coloanei. Impactul puternic poate cauza ruperea unei vertebre sau poate afecta maduva spinarii. In cazul vertebrei, se pot face unele operatii pentru ca pacientul sa revina la normal. In schimb, daca este afectata maduva, o parte din corp paralizeaza, conform cursului „Traumatismele vertebromedulare” sustinut de Conf. Dr. Mircea Gorgan.

Totusi, cele mai frecvente consecinte raman paraliziile, in special tetraplegia (paralizarea atat a mainilor, cat si a picioarelor) si paraplegia (paralizarea picioarelor). Cum afecteaza viata TVM-ul? Cititi pe acest forum si veti afla. Aici o puteti gasi si pe Mirela, cea care a ramas paralizata in urma unui accident moto.

In concluzie, ganditi-va de mai multe ori inainte de a invarti manerul acceleratiei si inainte de a va baza pe noroc.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s