Istorie moto feminina (II)


Pentru a intra mai bine in atmosfera perioadei ’50-’90, va invit sa va uitati intai la clipul de mai jos si abia dupa aceea sa cititi articolul.

Dupa anii ’50, fetele si-au facut simtita prezenta tot mai mult pe o piata predominant masculina. Astfel, in 1966, cateva motocicliste au participat la o cursa in desert, conform site-ului womensmxhistory.com. Abia dupa 1968 numarul motociclistelor a crescut semnificativ, semn ca timpurile se schimba. Au existat femei care au practicat si cate doua sporturi moto.

Spre exemplu, Marcia Holley a fost campioana la motocross si a practicat stunt. Ea a stabilit un record de viteza la sol pentru una dintre clasele de motociclete si, prin acesta, a intrat in clubul elitei de „300 km/h” din Bonneville, conform aceleiasi surse.

Margaret Wilson

„Nu este model mai bun pentru femei, indiferent daca merg pe motocicleta sau nu, decat Margaret Wilson”

( Robert Rasor, presedintele Asociatiei Motociclistilor Americani (AMA) )

Este una dintre primele femei din generatia postbelica care a condus motocicleta. Prin actiunile ei, a inceput sa schimbe imaginea motociclismului dintr-un domeniu rezervat exclusiv barbatilor intr-unul accesibil pentru oricine, conform motorcyclemuseum.org

Incepand din 1950, Margaret si sotul ei Mike au devenit parteneri de afaceri in cadrul „Wilson’s Motorcycle Sales”, al „Cedar Rapids”. De asemenea,  ea este un membru de baza in clubul „Motor Maids” si a ajutat la formarea asociatiei „Corn State Riders Motorcycle Club” la inceputul anilor ’50, conform revistei „American Motorcyclist”, numarul din februarie, 2004.

Debbie Evans

A intrat in istorie pentru faptul ca a fost printre primele femei care practicau stunt moto si pentru  rezultatele exceptionale la trial. Potrivit debbieevans.com, si-a inceput cariera in stunt la 18 ani, cand a fost chemata sa faca un salt cu motocicleta peste o râpã de noua metri adancime, pentru filmul „Death Sport”.

Cariera de trial si-a inceput-o la varsta de noua ani, cand a castigat locul al treila la prima ei cursa, potrivit motorcyclemuseum.org. A continuat sa participe atat la competitii de trial, cat si de enduro, chiar daca la acea vreme nu exista o clasa speciala pentru fete.  Rezultatele nu au intarziat sa apara si, in anii ’70, a fost recunoscuta drept cea mai buna practicanta de trial si cei de la Yamaha i-au devenit sponsori, conform aceluiasi site.

Cristine Sommer- Simmons

In calitate de scriitoare, compozitoare si jurnalista moto, Cristine a promovat motociclismul. A fost co-fondatoarea „Harley Women”, considerata a fi prima revista pentru motocicliste, conform site-ului motorcyclemuseum.org. De asemenea, a scris carti despre motociclism pentru copii („Patrick wants to ride”) si despre istoria moto feminina ( „The American Motorcycle Girls 1900-1950” ).

In 1996, Cristine a fost una dintre cele patru realizatoare a documentarului „Biker Women” pentru Turner Broadcasting. Show-ul a fost bine primit, doborand chiar recordul la numarul de vizionari.

Dat fiind ca in perioada 1950-1990, tot mai multe femei practicau motociclismul, inca mai sunt multe personalitati de prezentat, dar ma opresc aici pentru a va lasa in „compania” unui album foto cu poze din acea perioada.

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf

surse poze: Debbie, Evans, slideshow (1 si 2 )

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Istorie moto feminina (II)&8221;

  1. Nu e la categoria de „lifestyle feminin” :)) Este asa:
    Femeia stie: portal de lifestyle feminin
    Forumul KLE

    Cu alte cuvinte, sunt la egalitate, la fel ca toate celelalte link-uri 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s